top of page

Franc Kosem

Image-empty-state.png
Image-empty-state.png

AML za trobento

unfortunately won't participate this year.

Franc Kosem (1982) je od leta 2004 solo trobentač osrednjega državnega Orkestra Slovenske filharmonije ter od leta 2015 docent za trobento in komorno igro na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Od leta 2013 je vodja Društva za trobilno komorno glasbo SiBRASS.

Dodiplomski in podiplomski študij je končal na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu zaslužnega profesorja Antona Grčarja, dodatno pa se je izpopolnjeval na Visoki šoli za glasbo v Karlsruheju pri profesorju Reinholdu Friedrichu.

Kot solist, komorni ali orkestrski glasbenik se je doslej predstavil na številnih festivalih in koncertnih odrih doma in širom po svetu, kot so Festival Ljubljana, Festival Maribor, Festival Slowind, Glazbene večeri u sv. Donatu, Gustav Mahler Wochen Toblach, Pacific Music Festival Sapporo, Lucerne Festival ter osrednja koncertna prizorišča po Evropi, na Japonskem, v Braziliji ter v Washingtonu in New Yorku. Sodeloval je z orkestri Klangforum Dunaj, Mozart iz Bologne, Leonora iz Pistoie, Mlado Izraelsko filharmonijo in Filharmonijo Gorzow, pod taktirko nekaterih legendarnih dirigentov kot so Claudio Abbado, Zubin Mehta, Maxim Vengerov, Pierre Boulez, Michael Tilson Thomas, Matthias Pintscher, Marko Letonja in Uroš Lajovic.

V letu evropske prestolnice kulture Maribor 2012 je kot vodja izobraževanja v projektu Povezovanje z glasbo sodeloval z vrhunskimi solisti in pedagogi svetovnega slovesa, kot so Wolfram Christ, Branimir Slokar, Hans Gansch, Emanuel Abbühl, François Benda, Felix Renggli, Gustavo Nunez, Božo Paradžik, Raymond Curfs, Martin Ostertag in Gregory Ahss.

Solistično je doslej koncertiral ob spremljavi Simfonikov RTV Slovenija, Mariborske filharmonije, Zagrebških solistov, Zadarskega komornega orkestra in Orkestra Slovenske filharmonije, s katerim je posnel svojo prvo solistično zgoščenko s Koncerti za trobento in orkester Leopolda Mozarta, Franza Josepha Haydna ter Johanna Nepomuka Hummla. Ob tej je posnel še zgoščenko Reflections z deli za trobento in klavir, ter kot izvajalec in producent sodeloval pri več albumih komorne glasbe. Številne posnetke njegovih izvedb hrani arhiv Radia Slovenija.

Franc Kosem je prejemnik nagrade Prešernovega sklada za leto 2012.

www.sibrass.com
https://soundcloud.com/franckosem
...

podaljsanStrip.png
bottom of page